2016 AUGUSZTUS – AGROINFORM részlet

2016-08-30 09:10

fotó: Szal-Agro Kft.

A Szal-Agro Kft. álláspontja szerint a magyar időjárási viszonyok mellett a kukoricát és a napraforgót általában nem lehet olyan nedvességgel betakarítani, mellyel betárolható. Kalászos gabonáknál is szükség lehet szárításra a jobb minőség érdekében, így nagyobb nedvességtartalommal ugyan, de még egy esős időszak előtt arathatunk, erre jó példa volt az idei és a tavalyi év is.

Magyarországon jellemzően a nagy gazdaságok és a szolgáltatók rendelkeznek szárítókkal. Ezek a berendezések a 10 évvel ezelőtti pályázati lehetőségek alkalmával zömmel korszerűsítve lettek, így állapotuk is megfelelő, így jellemzően inkább új szárítók telepítésére van igény.

A jelenlegi pályázati lehetőségek olyan gazdálkodói réteget céloznak meg, ahol még nem terjedt el a saját szárító. Ezek kisebb kapacitásúak, mint amelyek jelenleg jellemzőek Magyarországon, így más rendszerűek is, ezért nehéz összehasonlítani őket. Összességében viszont elmondható, hogy a mai korszerű szárítók kíméletesebben és kisebb energiaigénnyel dolgoznak. A 200 hektár fölötti szántóföldi növénytermesztéssel rendelkező gazdaságoknak mindenképpen ajánlott szárító telepítése, mivel a jelenlegi támogatási rendszerrel 5 éven belül megtérülhet egy jól átgondolt beruházás.

Az aktuális pályázatokhoz illeszkedő, jellemzően ismert mobil szárítók mellett folyamatos üzemű telepített szárítókat is ajánlunk a lengyel DRZEWICZ gyártó termékeiből. A DRZEWICZ M-850 sorozat az ismert típusok közül a legkisebb energiafelhasználással működtethető, és a szárítóhoz illeszkedő tisztítórendszert is tudunk nyújtani, amely a szárító értékének csupán 8-15 százaléka. Gyakorlatilag nettó 20 millió Ft bekerülési költség mellett a komplett (szárító, tisztító, építészet) beruházás kivitelezhető.

A DRZEWICZ SP sorozat egy teljesen zárt, vízszintes elrendezésű, szívott rendszerű, ellenirányos szárító, még kevesebb zaj- és porterheléssel működik. Mindkét típus a méreteinél fogva akár épületbe is telepíthető, építési engedélyt nem igénylő gépészeti berendezések – nyilatkozta Szalai Andor, a Szal-Agro Kft. kereskedelmi igazgatója.

forrás: http://www.agroinform.com/szantofold/korkerdes-vajon-milyen-allapotban-vannak-hazank-termenyszaritoi-29357-001