A kiállításon partnereinknél rengeteg megoldást találtunk a most vitákat kavaró forgatás nélküli mulcshagyó művelésre. Az egyik a mulcshagyó tarlóhántásra és tarlókezelésre kitűnően alkalmas EXPOM FOX XL mulcsborona volt. Az egyenesen álló hullámos vágótárcsasor után 5 sor 16mm átmérőjű agresszív, hosszú rugósfog végzi.
A talaj felszínén egyenletesen elteríti a szármaradványokat és sekély keveréssel ideális magágyba teszi az elpergett gyom és kultúrmagokat, a következő művelésnél pedig ezeket a sekélyen gyökerező gyomokat kiírtja. A felszínen ez a mulcsborona annyi munkát végez, hogy a csapadék lejusson, a takarással azonban csökkenti a kipárolgást. A Krukowiak Gamma Plus gépe is ehhez hasonló, azonban itt az első tárcsasor már némi forgatást is végez. 

A fenti gépek mechanikai gyomirtása és a mulcs egyenletes elterítése elegendő talajmunka egy direktvetőgép használatával. Aki viszont hagyományos vetőgépet használna, annak a kiállításon látott EXPOM Wicher magágykészítő lehet érdekes. Ez a magágykészítő már majdnem gruber méretű 180 mm széles lúdtalpkapával rendelkezik, amivel a rögös vagy letömörödött talajt is szépen átdolgozza. A gép nehéz öntvény lezáróhengere pedig felel az ideálisan felszín alatt tömörített aprómorzsás talajért.

 

 

 

 

 

A forgatás nélküli művelés kiváló gépeit láttuk még a KRUKOWIAK, a METAL-FACH és az EXPOM standján is.

A gabona szívó-fúvókról, a hidraulikus vetőgépfeltöltő és az elektromos csigáiról ismert POM AUGOSTOW T213 vetőgépfeltöltőnek és átrakókocsinak használható csigáit mostantól elérhetőek opcióban hidraulikus szögállítással is.

 

 

 

Az állattenyésztők számára is sok újdonságot és érdekességet mutattak be partnereink.
A SaMASZ a nagy gazdaságokra gondolva mutatta be a SaMASZ MRG 2-900 szalagos rendképzőt, amivel rendkívűl tiszta és laza rendet lehet létrehozni akár 10 méter feletti munkaszélességgel. Így a

 

 

 

 

 

 

SaMASZ kínálatában a rotoros és a forgókosaras rendképzőkön túl már szalagos rendképző is megtalálható. 
A rendterítők területén az új SaMASZ P10-1100T típus 11 méteres munkaszéleséggel szintén nagyobb gazdaságok számára ideális.

Természetesen megtekinthetőek voltak a SaMASZ standján a már ismert tárcsás kaszák, pillangó kaszák, szárzúzók, tolólapok is.

Az állattenyésztők számára vonzó látványosság volt a METALTECH 24 m3-es trágyaszórója két vízszintes tépőhengerrel és két szórótányérral ellátva a METALTECH BRAVO 24, illetve a POMOT új olcsóbb, elérhető árú jó minőségű hígtrágyainjektálója 6-18 méter munkaszélességben, ezenfelül az AWW gyártmányú hígtrágyainjektálókat is kínálja még továbbra is a POMOT 27 m munkaszélességig.

 

 

 

 

 

 

A REMET standján a már általuk régóta gyártott ágdarabolókon, erdészeti zúzókon, rönkfogókon kívül újdonságként a rönkhasítókat mutatták be 8-30 tonna nyomóerővel elektromos, traktoros vagy kombinált meghajtással.

A bogyósgyömülcsbetakarítóról ismert WEREMCZUK AGRO új márkanéven mutatta be a régi WEREMCZUK ALINA sárgarépabetarító gépük több ponton továbbfejlesztett változatát, ami ezentúl a többi zöldség ápolásra és betakarításra szánt gépükkel együtt WERINGEN márka alatt lesz elérhető. Az új márkanévtől a nyugat-európai piacon való részesedésük emelkedését várják.

Szalai Andor
Szal-Agro Kft.