TEKNAMOTOR SKORPION 280 RBG

Alapfelszereltség:

 • Kidobócső csiga elfordítóval 360°, terelőlap
 • Teljesítmény átvevő tengely
 • Saját hidraulikus rendszer
 • Túlterhelés elleni No-stress rendszer üzemóra számlálóval
 • Adagoló asztal lánctalpas adagolóval

Leírás

Teknamotor SKORPION 280 RBG Traktor Meghajtású Dobos Aprítógép

SKORPION 280 RBG a legkisebb méretű dobos aprítógép lánctalpas rendszerrel. Azoknak a személyeknek ,cégeknek ajánlott, akik azonos méretű aprítékot akarnak kapni. Ez a gép azon aprítógépek közé tartozik, amelyeket a traktor TLT-je hajtja, és az aprítógép működtetéshez szükséges teljesítmény minimum 60 Le (540 ford./perc).

A fa adagolás tere, a garat, (melynek mérete 275 mm szélesség és 190 mm magasság) lehetővé teszi az ágak és galyak (levelekkel és tűlevelekkel), valamint kör keresztmetszetű fák  aprítását 18 cm átmérőig.

Műszaki adatai:

A BERENDEZÉS TIPUSA

SKORPION 280 RBG

Méretek (hossz. x szél. x mag.) [mm]

1735 x 1865 (2590)* x 2300

Súly [kg]

1200

Anygátmérő [mm]

törzs 180-ig

Kések száma [db]

3 vágó + 1 álló

Adagolás sebessége [fm/min]

22-ig

Aprítás kapacitása [m3/h]

10-ig

Apríték szélessége [mm]

25 mm-ig anyag függvényében

Adagolás módja

hidraulikus meghajtású görgő és lánctalp adagoló

 Dobátmérő [mm]

420

Garat méretek (szél. x mag.) [mm]

265 x 190

Lánctalp hossza [mm]

680

Rosta (szem)

30×30 vagy 50×50

Traktor TLT min. teljesítmény [LE]

60

 

Vágórendszerként az aprítógépben alkalmazásra került szektorosan elrendezett 3 vágókés a dob kerületén, valamint egy állókés. Ez az elrendezés biztosítja az aprítógép viszonylagosan nagy lehetőségeit, a traktor aránylag kis teljesítménye mellett. A speciális vágókések alkalmazása lehetővé teszi azok élezését az eredeti méretről akár 20 mm-rel rövidebbre, ezzel is megnövelve azok élettartamát. Minden kés megfelően megválasztott szerszámacélból készül, és ezek professzionális hőkezelésen mennek keresztül.

A szabályos méretű apríték biztosítása (aprítatlan és szilánkos méret kiküszöbölése érdekében) a vágódob alatt elhelyezésre kerülő rosta segítségével érhető el. Az aprítékot a rosta alól csigaszállító továbbítja a kidobó ventilátorhoz, amely segítségével kidobásra kerül a kidobócsövön keresztül. Az aprítógépben alkalmazott kidobócsövet kézzel lehet elfordítani csiga fordítóval 360° szögben, az aprítógép tengelye körül. (Opcionálisan a kidobócsövet még meg lehet hosszabbítani.)

Az aprítógépben alkalmazásra került behúzó rendszer  előtt kézzel lehajtott adagoló asztal található. A lengőkarba épített fogazott behúzó és fa lenyomó 280 mm átmérőjű görgőből, valamint 680 mm hosszúságú fogazott lánctalpas adagoló asztalból áll. Ez a megoldás lehetővé teszi a fa könnyebb adagolását, valamint megkönnyíti a kezelők munkáját és növeli a hatékonyságot. A görgőt és a lánctalpat a hidraulikus motorok rendszere hajtja a reduktorokkal együtt az aprítógépen elhelyezett hidraulikus szivattyúról. A traktor egyedüli szerepe az aprítógép meghajtása TLT-n keresztül.

Az aprítógép alapfelszereltségéhez tartozik az európai piacon elérhető egyik legmodernebb elekltronikai rendszer A No-stress nevezetű, ami megelőzi a meghajtórendszer túlterhelését, az adagolórendszer automatikus pillanatnyi megállításával. A szerkeszthető túlterhelés elleni No-stress rendszer program lehetővé teszi egyszerű módszerrel a gép működési beállításainak megváltoztatását és annak hozzáigazítását az egyedi igényekhez. A „vastag fa”, „vékony fa” program lehetővé teszi az aprítógép munkamódjai közötti gyors váltást az aktuálisan aprítandó anyaghoz és ezáltal az aprítógép hatékonyságának növelését. Továbbá ez a rendszer rendelkezik beépített munkaóra számlálóval.

Az aprítással kapott apríték használható közvetlen égetésre csigaadagolóval rendelkező kazánokban, komposztálásra, dekorációs célokra, valamint a kalapácsos malmokban való továbbaprítás után, brikett és pellet gyártásához.

 

Alapfelszereltség:

 • Kidobócső csiga elfordítóval 360°, terelőlap
 • Teljesítmény átvevő tengely
 • Saját hidraulikus rendszer
 • Túlterhelés elleni No-stress rendszer üzemóra számlálóval
 • Adagoló asztal lánctalpas adagolóval

Opcionális felszereltség:

 • Kidobócső magasító