2016 OKTÓBER – MINAP

2016-10-13 12:52

Kötelező a permetező gépek vizsgálata

Ezt egy Európai Uniós jogszabály írja elő. A gazdáknak december 14-ig meg kell nézetniük a gépeiket – ez után már csak azok a permetezők használhatóak, amik megfelelnek az előírásoknak.

permetezo_ellenorzes_161012ml_15.jpg

fotó: Mocsári László

Az országban 24 ellenőrző alállomás lesz. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyét ellátó miskolci állomás ma kezdte meg működését. Magyarországon évente körülbelül 30 ezer tonna növényvédő szert használnak fel.

Gyakori probléma például a fúvókák távolsága. A rossz növényvédő gépek veszélyeztetik a biztonságos élelmiszer-előállítást. A permetezőgép rossz, vagy rosszul beállított fúvókája miatt előfordulhat, hogy néhol több, néhol pedig kevesebb vegyszer jut a növényekre.

permetezo_ellenorzes_161012ml_11.jpg

A permetezőgép felülvizsgálati alállomás Miskolcon is megkezdte működését. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lévő összes permetezőgépet ők ellenőrzik majd. A becslések szerint akár 3000 permetezőgép is lehet.

– Mobilak vagyunk, de nem egyenként szállunk ki az egyes gazdákhoz, igyekszünk őket csoportosítani, és így megjelenni – ismertette Simon László, a megyei alállomás vezetője.

A növényvédő gépek felülvizsgálata eddig nem volt kötelező. Most egy Európai Uniós jogszabály írja elő, hogy december 14-ig legalább egyszer meg kell nézetni a permetezőket. Utána háromévente kötelező az ellenőrzés.

permetezo_ellenorzes_161012ml_20.jpg

– Minden növényvédő szernek nagyon szigorú előírásokon kell átmennie – húzta alá Bakonyi István, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Fejér megyei szervezetének titkára. – A kontrollokat is folyamatosan felülvizsgálják. Abban az esetben, ha az előírásoknak megfelelően használjuk fel ezeket a növényvédő szereket, akkor ennek az egészségügyi, környezeti kockázata minimális.

Magyarországon évente körülbelül 30 ezer tonna növényvédő szert használnak fel.

permetezo_ellenorzes_161012ml_12.jpg

A Fejér megyei szervezet titkára elmondta, a szabályok betartását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzi. Véletlen és programszerű termékvizsgálatokat is végeznek.

A cikkhez kapcsolódó interjú a következő videóban tekinthető meg 3:52-től!

http://minap.hu/video/miskolc-ma-20161012