2016 AUGUSZTUS – AGROINFORM

2016-08-17 10:34

SZAL-AGRO: NEM ÁLOMÉV AZ IDEI A GÉPKERESKEDŐKNEK

Gondolkodva gazdálkodni – e mottót nemcsak saját működésére vonatkoztatja a Szal–Agro Kft., hanem ennek jegyében állítja össze például a gazdáknak szóló gépbeszerzési ajánlatait is, hiszen megfelelő beruházással a költségeket is csökkenteni lehet – vallja.
A Szal-Agro Kft. rutinos kiállító, beszélgetésünk idején egyszerre két rendezvényen is jelen vannak – az Agroinform.hu a Hajdúsági Expón kérdezte Szalai Andor kereskedelmi igazgatót.

Igyekeztünk a kiállításra szezonális gépeket hozni, amelyeket hamarosan használni lehet – kezdte a bemutatkozást. Olyanokat, mint az eke vagy az eke utáni talajlezárásra alkalmas cambridge-henger. Állattenyésztéshez kapcsolódó eszközöket is kiállítanak, „mivel az ehhez kötődő pályázatok elbírálása lassan megtörténik”. Így például állatszállító pótkocsit – ahol az interjú is készül –, homlokrakodót meg egyéb kisebb gépeket is.

A Szal-Agro Kft. családi vállalkozás, 1998-ban alakult. Elsősorban lengyel mezőgazdasági munkagépek, leginkább talajmegmunkálók kereskedelmével, szervizelésével és alkatrészellátásával foglalkozik.

„Abba fektetik be a legtöbb energiát”, hogy olyan gépeket tudjanak kínálni, amelyek elérhető árúak, ugyanakkor a legjobb nyugati gépek színvonalát hozzák, minőségben azokkal versenyeznek.

Vásárlói körük a közepes és kisebb területen gazdálkodókból áll, de egyre inkább megjelennek a legnagyobbak is. Sok olyan termékük van, amelyek kifejezetten a közepes és kisebb gazdákat célozzák meg, nekik nyújtanak olyan eszközöket, amelyekkel gazdaságosan tudnak működni. „Mindig igyekeznek” a kínálatukat az aktuális igényekhez alakítani, „folyamatosan figyelik”, hogy a gazdák milyen irányban mozdulnak el, hogy milyen pályázatok jelennek meg, mire lesz kereslet.

A kérdésre, hogy a kis területen gazdálkodóknak érdemes-e közös gépparkot fenntartaniuk, elmondta: igazából senki sem szeret a mezőgazdasági gépekkel közösködni. Nagyon sokszor tapasztalják, hogy egy-egy vásárló azért megy hozzájuk, mert az a gép, amelyet használ, valamelyik szomszédé, ismerősé, és nem tudnak megegyezni, mikor ki veheti igénybe, és kell már egy önálló neki.

Száz-kétszáz hektár feletti területen gazdálkodók esetében már elengedhetetlen az önálló géppark, mert ha a tulajdonos csak bérmunkában műveltet vagy kölcsönkért gépekkel dolgozik, akkor nem tud mindent a kellő időben megcsinálni, és ezzel hátrányba kerül – jelentette ki.

Megfelelő beruházással a működési költséget is csökkenteni lehet, és nem csak azért, mert az általa kiváltott kézi munka az egyik legdrágább tényező. Azzal is kalkulálhatunk, egy jól összeállított gépparkkal a műveletszámot is csökkenteni tudjuk – magyarázta. Sőt ezzel nemcsak a költségeken spórolunk, hanem a talaj terhelésén is könnyítünk, hiszen kevesebbszer kell rámenni, kisebb lesz a taposás, így a föld minőségét jobban meg tudjuk őrizni. Mindezek következtében olcsóbb, versenyképesebb lesz a gazdálkodás.

Hogy tényleg csak olyan gépet használjunk, ami az adott időben kell, és csak akkor, amikor az tényleg szükséges – ehhez nélkülözhetetlen a megfelelő géppark, amely alkalmas a csökkentett menetszámú művelésre, ennek kialakításához nyújtanak segítséget – avatott be a részletekbe.

A gépforgalmazóknak, „ezt minden kereskedő el tudja mondani”, nem egy álomév az idei – válaszolta a kft. eredményességére vonatkozó kérdésre. A hazai gazdálkodók gépvásárlási hajlandósága ugyanis nagyban függ az aktuális pályázatoktól – „ez teljesen érthető és természetes” –, az előző uniós ciklus pályázatai lezárultak, az újak pedig csak most indulnak, ezért a gazdák még várnak a megfelelő lehetőségekre. Nincs mindenkinek módja, hogy támogatás nélkül meg tudjon venni egy nagy értékű gépet, sőt, aki megtehetné, természetesen az sem akar egy ilyen lehetőséget kihagyni. Ezért jelenleg a piac nem működik úgy, ahogy a gazdálkodónak és a kereskedőnek is jó lenne – taglalta.

Ezt az időszakot csak megfelelő tartalékokkal lehet áthidalni, illetve azzal, hogy igyekeznek megtalálni azokat a gépeket, amelyeket még ilyenkor is megvesznek a gazdálkodók,” mert a működéshez mindig vannak olyan dolgok, amelyek nagyon kellenek”. Nagyon nagy a választékuk, mindenkinek igyekeznek megtalálni azt, amire épp szüksége lehet – mondta el.

A mi megy most legjobban kérdésre kifejtette: nincs olyan termék vagy termékkör, amire azt tudná mondani, hogy most az legkelendőbb, hiszen üzletpolitikájuknak pont az a lényege, hogy egyénre szabottan találják meg, kinek mire van épp szüksége.

Az ország egész területén működő képviselőik útján jutnak el a potenciális vásárlókhoz, „ha egy gazdánál bármilyen érdeklődést tapasztalnak”, akkor meglátogatják, és a helyszínen adnak neki tanácsokat, mivel tehetné eredményesebbé a gazdálkodását. Az ilyen kiállítások is, mint a hajdúböszörményi a Traktorhúzó Európa Kupával, nagyon jó alkalmak a személyes kontaktusok felvételére, aztán tovább lehet vinni az itt kialakult érdeklődést.

Székhelyük Miskolcon van, hamarosan a Dunántúlon is nyitnak egy új központot, ahol megtekinthetők lesznek a gépeik, az ottani szervizbázis pedig el tudja látni a Miskolctól távoli területeket.

forrás: agroinform.hu

eredeti cikk: http://www.agroinform.com/gepeszet/szal-agro-nem-alomev-az-idei-a-gepkereskedoknek-29196-001